Julmusiken hörs redan vid parkeringen, två eldkorgar lyser upp mörkret och mitt på torget står en upplyst julgran med självaste jultomten och hans renar vid foten. En hel del folk har hittat hit redan första timmen, några går rakt över torget in på ICA, andra flanerar runt försäljningsborden som står längs husväggarna, fyllda bord med julprodukter av olika slag.

En av initiativtagarna till Bäckby julmarknad är Johnny Engström från grannsamverkan Bäckby som naturligtvis är på plats idag.

– Det var tillsammans med Nätverket Bäckby/Skälby som vi kom på idén med julmarknad. Demir på restaurang Melki´s, BD Bistro & Bar och Patrik på ICA Supermarket tyckte det var en bra idé och de hjälper nu till att skapa en jättebra marknad. Det ska vara positiva saker som händer i centrum, saker som lockar folka att komma hit igen. Det är första året vi gör en julmarknad och vi ville starta lite lokalt och mindre, det är t ex enbart boende på Bäckby som säljer julsaker runt borden. Tanken är att vi kan göra detta till en årlig tradition, säger Johnny.

Vid ett bord står bästisarna Gunilla Nyman och Cecilia Andersson och säljer egengjorda lysande flaskor.

– En idé som vi fått från Pinterest, berättar Cecilia. De tomma flaskorna har vi fått från Melki´s, restaurangen i centrum. Vi målar med akrylfärg och limmar på dekor från servetter eller tidningsurklipp, sedan har vi köpt lampslingor som drivs av batteri för att få flaskorna att lysa.

Cecilia bor på Viksäng, men har tidigare bott på Bäckby. Hon hälsar ofta på sin kompis Gunilla här, som nu har fått en lägenhet i ett av de nya husen i etapp 2, och ska flytta in så fort det blir klart.

– Jag hoppas kunna flytta in där också, men måste samla mer poäng först. Vi har varit bästa vänner i femtio år och aldrig bråkat, så det skulle vara toppen att bo så nära varandra. De små lägenheterna passar oss perfekt, säger Cecilia.

Christian, sex år, är här med sin mamma och mormor som bor på Skälby. De står vid ett försäljningsbord fyllt med tomtar. Det var mormor som kände till julmarknaden från ett föreningsmöte hon varit på.

-Min tomte kostade 10 kr och är jättefin. Vi har också köpt korv för 20 kr, berättar Christian.

Vid en av eldkorgarna står det en grupp och värmer händerna vid elden.

–    Vi träffades just här vid elden, berättar Nihat och Mucella Coban. Vi är från Turkiet och dom här två som står bredvid oss är från Syrien, dom pratar inte så bra svenska, men vi kan prata turkiska med varandra. Kul att träffa på nya vänner och roligt att så många kommer hit. Bra att någon ordnar så det händer saker i centrum.

Tomten står med sina renar vid den stora granen och delar ut kramar. Sexårige Theodor Lindström vågar sig fram och får en kram av tomten, men lillebror är för blyg för att våga sig fram.

-Ho, ho, här på Bäckby finns det många snälla barn, en hel del snälla vuxna också, säger tomten.

Tror minsann att man kunde känna igen en känd profil från Bäckby bakom den skäggiga tomtemasken.