Att öppna upp sitt hem för främlingar är en genväg till vänskap. Att bjuda på konst är en genväg till att dela känslor. Dessa små genvägar i vardagen tror vi i Kollage kan göra stor skillnad.

I ett radhus på Bäckby bor Nora med sin familj. En fredag eftermiddag i oktober bad Kollage om att få hålla en medborgardialog i hennes hem. Nora bjöd in grannar, vänner och familj. Men till lunchen kom också nya bekantskaper, både från Bäckby och andra delar i staden.

Kollage bjöd på lunchbuffé som hämtades från Melkis restaurang på Bäckby Torg. Till kaffet serverades tårtor och drömmar, nybakade av Therese Linder som på fredagar vanligtvis gör om sitt hem till öppet café. Men idag bjuder hon inte bara på hembakt utan också på sång tillsammans med jazzgruppen Nils Berg Cinemascope.

Även dagens värdinna, Nora, plockar fram sin cello och spelar några stycken tillsammans med musikerna. Nora är glad att hon vågade säga ja till att öppna upp sitt hem för främlingar och vill redan anordna fler träffar av det hör slaget i sitt hem.

– Genom kulturen kan vi få fler att inse att det i stadsdelarna finns energi och potential att skapa nya kulturella centrum. För att finnas där invånarna är och skapa ett jämlikt samhälle räcker inte satsningar i city. Vardagsrummet ska inte vara 5 km bort, säger Nora.

Arty har tidigare genomfört hemma-hos-konserter, då i samarbete med Västmanlandsmusiken och Bostads AB Mimer. Konceptet heter Över Tröskeln och uppmanar människor att se och möta andra människor. Dela varandras historier och på så vis skapa bättre förståelse för varandra och öka tryggheten i samhället.

Detta tillfälle var en del i Kollage kartläggning om hur invånare i Bäckby och i andra delar av Västerås upplever sin stadsdel. Den samlade kunskapen kommer att ligga till grund för en behovsanalys, handlingsplan och ansökan för att bidra till en positiv utveckling på Bäckby.

Dina åsikter kan göra skillnad för vilka aktiviteter som man väljer att satsa på framåt. Hjälpa oss att välja rätt genom att dela med dig av dina tankar i vår enkät.

SVARA PÅ VÅR ENKÄT HÄR