På Melkis restaurang är luften fylld av en aptitretande doft av nybakad pizza och ugnen sprider en behaglig värme i rummet. Denna onsdag i oktober har restaurangen abonnerats av Kollage som samlat sina kollegor till en kreativ eftermiddag. Här finns representanter från Jobbpunkt Mimer, Kulturstiftelsen Arty, Västerås Kulturskola, Västerås Folkhögskola, Föreningen here 4U, Västmanlands Idrottsförbund samt Västerås stad. Några jobbar och bor här på Bäckby, andra bor och verkar i andra delar av Västerås. Men i rummet finns också gäster från både Stockholm och Chicago.

Kollage vision är att hand i hand med byggnationer av nya stadsdelar vara med och bidra till att livet mellan husen samtidigt utvecklas till innehållsrika och meningsfulla platser. Målen handlar om att skapa sysselsättning, bidra till bättre hälsa, personlig utveckling samt mångfaldiga kontaktvägarna mellan medborgarna och samhället.

Träffen inleds med att Bliss Browne berättar om sitt banbrytande framtidsprojekt Imagine Chicago som blivit en rörelse som spritt sig världen över. Bliss har en bakgrund som bankchef, präst och många, många styrelseuppdrag. Ett möte med en hemlös man på gatan fick henne att helt plötsligt sadla om och helt och hållet lägga all sin energi på att bromsa sin stadsdels oroande utveckling. Med en stark övertygelse, stor kreativitet och kloka insikter lyckades Bliss framgångsfullt engagera de medborgare som fanns i området att gemensamt skapa en positiv utveckling.

Genom sina berättelser förstår man att Bliss Browne inte bara brinner för ämnet, utan också vet hur man skapar hopp, framtidstro och stort lokalt engagemang för en bättre framtid. Hon delar generöst med sig av sina erfarenheter och kreativa idéer. Men understryker också sina insikter att förändringar kommer inifrån. För att mobilisera krafter som kan skapa förändring måste man ställa sig själv och andra angelägna frågor och lyssna noggrant på svaren för att hitta den rätta vägen framåt. Och för att det verkligen ska bli förändring måste man våga riva murar och lösa upp begränsande strukturer.

Under eftermiddagen leder hon deltagarna att med lekfulla verktyg kartlägga både gruppens styrkor men också några av områdets gömda skatter. I slutet av dagen sammanfattades bilden av Bäckby som en plats som många hjärtan bultar för och som har stor potential att utvecklas tillsammans med sina medborgare. Nästa steg i Kollage arbete är att fortsätta skattjakten och sprida kraftsamlingen ut till allmänheten. Det är dags att ta pulsen på både Bäckby och Västerås alla andra stadsdelar. Kanske är det så att hjärtat slår starkare för Bäckby än vad många andra tror.

Hur tycker du att det är där du bor?
Och hur tror du som inte bor på Bäckby att det är där?
Nu har du chansen att tycka till om ditt bostadsområde!

Träffa oss på Restaurang Koppar, Kopparlunden 24 oktober kl 17-20
Vi bjuder på fika och filmkonserten Dina Grannar med Nils Berg Cinemascope. Filmen visades på Göteborgs Filmestival 2018 och är en dokumentär med grannar i huvudrollerna från olika delar av Västerås.
Anmäl dig, din familj, grannar och vänner på bit.ly/dinagrannar, senast 22 oktober >

Dina svar kan göra skillnad! Du kan också fylla i vår webenkät. Sprid den gärna till fler!

KLICKA I DINA SVAR HÄR