För ett par år sedan målades en dyster bild av biblioteken upp i medierna. Högern ropade på väktare, men i Råby och Bäckby i Västerås och i Stockholmsförorten Bredäng har hängiven personal, samarbete och inkludering visat sig vara vägen framåt.

I Råby och Bäckby i Västerås, var krisen på biblioteken en följetong i lokalpressen hösten 2016. Utanför biblioteket i Bäckby var drogkommersen i full gång. Besökare vågade inte gå till biblioteket och personalen i Råby kände sig så hotade att de inte vågade gå till jobbet. Biblioteken tvingades dra ner på öppettiderna.

– Nu har alla bibliotek i Västerås kortare öppettider, men det beror på att vi får för lite resurser, och inte på stök, säger avdelningschef Irja Holtter. För att ändå kunna fullfölja sitt uppdrag har biblioteket börjat med målgruppsöppet.
– Barn och ungdomar och vuxna med andra modersmål än svenska är prioriterade grupper. Vi samarbetar med olika kommunala verksamheter som familjecentrum och öppna förskolan, fritidsgårdar och fritidsklubbar och med föreningslivet för att nå så många som möjligt.

Biblioteket stödjer också de ungas egna initiativ. Som i Bäckby där några ungdomar dragit igång Poesi i orten, efter Stockholmsmodell.
– Det är en solskenshistoria. När de kom in i somras och bad om hjälp att komma igång, ja, då var intet öga torrt, berättar Irja Holter.
Med väldigt små resurser lyckas biblioteken erbjuda allt från språkkaféer och bokcirklar, kurser i programmering och IT-stöd till läxhjälp och tematräffar för ungdomar.

– Vi har också dragit igång en seriecirkel där vi läser serier på arabiska och svenska och pratar om dem på svenska. Alla aktiviteter för att lära sig bättre svenska är väldigt efterfrågade, säger Irja Holtter.

Textutdrag och bild
Karin Holmberg, ETC.

Du kan läsa hela artikeln i Dagens ETC
nummer 275, 181009 >