Även i år får ungdomar mellan 14 och 19 år möjlighet att utvecklas inom musikgenrerna rap, soul, reggea/dancehall, hip hop och afrobeat. Här får alla som vill chansen att bli bättre på låtskrivning, sångteknik och på att framträda.  Ett samarbete mellan Connexion West, here 4U, Mimer, Svenska kyrkan och Sensus studieförbund, som erbjuder tillgång till deras fina musikstudio för inspelning.

Onsdagen den 19 september var det kick-off och inskrivning för årets rap-skola. Samtidigt gästade rapparen Nathan K med en mindre konsert. Även om det var Nathan som drog dit många ungdomar så var det minst lika populärt att höra lokala nya rappare från förra årets rap-skola som fick agera ”förband”.

Personal från Connexion West informerade och tog emot anmälningar till årets rap-skola.

– Vi kommer att erbjuda massor av olika tema-workshops under året och möjlighet att få hjälp med att skriva, sjunga och spela in sin musik i riktig studio. Under året kommer vi också att boka in några artister, säger Sofie Hedberg, samordnare på Connexion West och here 4U.

Fabian Beganaj

Först ut var Fabian och Nali på inskrivningen. Fabian var även med förra året men vill vara med även i år.

-Jag har uppträtt flera gånger genom rap-skolan under förra året, berättar Fabian, både under Cityfestivalen och Kulturnatten. Har fått mycket bättre självförtroende nu, är inte lika nervös längre då jag ska upp på scenen. Jättekul att också få spela in i proffsig studio hos Sensus, mycket bättre än vad fritidsgården kan erbjuda. Jag skriver hela tiden, min pappa och hans bröder spelar och sjunger också och dom stöttar mig i mitt musikintresse.

Fabian uppträdde ikväll före Nathan K, tillsammans med kompisen Revend med eget låtmaterial, och det syntes inte en gnutta nervositet hos grabbarna.

Fabian uppträdde ikväll före Nathan K, tillsammans med kompisen Revend med eget låtmaterial, och det syntes inte en gnutta nervositet hos grabbarna.

Fabians kompis Nali skriver också in sig till årets rap-skola.

Nali Said

-Jag ville inte förra året, kände mig lite osäker, men nu är jag bättre förberedd. Jag har övat lite själv under året och känner mig redo. Det jag mest önskar är att jag ska lyckas sjunga inför publik som min kompis Fabian. Jag skriver allt själv och samarbetar med en producent som heter Albert. Han är DJ och hjälper mig med mina beat, säger Nali.

Fler tjejer uppmanas att anmäla sig, en tjej som varit med redan förra året heter Ami.

Ami Alehic

-Förra året skrev jag på min egna text men nu i år ska den bli en låt, berättar Ami. En kille som heter Viktor har fixat ett beat till mig. Det är jätteroligt att skriva, musiken har alltid varit mitt sätt att komma till en annan värld och allt kommer från hjärtat. Skriver om lycka, olycka, brustet hjärta, beroende på hur jag mår, ingen har ett perfekt liv. Om du vill att livet ska bli perfekt måste du ändå passera vissa hinder, det skriver jag om.

Anna Antwan, tog chansen att sjunga på scenen.

Huvudartisten blev en timme försenad så publiken fick dessutom vara med om två spontanuppträdanden. Anna Antwan, som bor på Blåsbo, hade träffat flera från rap-skolan på Kulturnatten och tagit sig den här kvällen till Bäckby. Då det blev en lucka så tog hon chansen att sjunga på scenen inför publik.

Yosia Hassan, gick också upp spontant till publikens jubel.

En annan, lite yngre tjej från Vallby, Yosia Hassan,  gick också upp spontant till publikens jubel.

Nathan K spelade några publikfavoriter – stämningen var magisk.

Väntan blev lång men publiken höll ut och dom som intagit platserna längst fram flyttade inte gärna på sig trots att det blev väldigt varmt i lokalen. Så kom då tillslut Nathan K upp på scenen och spelade några publikfavoriter och en helt ny låt för första gången inför kvällens unga publik. Mobiltelefonerna lyste och svajade i takt med musiken.

Text och bild: Pia Norlander, bildN AB