Kulturnatt. Norra flanken av Sigmatorget. Klockan 20.00. Där mitt i den sköngungande massan av tonåringar framträder Pablo Schröder med sådan intensitet att det är svårt, även för flertalet utomstående, att inte ryckas med. Och det budskap som ekar genom natten är att ensam inte är starkast, utan att vi tillsammans kan skapa något mycket, mycket större än oss själva.

Under våren har Pablo Schröder tillsammans med sexton andra killar och tjejer varit med i en rapskola på Bäckby som anordnats av Sensus, Svenska kyrkan, Mimer och Here 4U. Tillsammans med projektledaren Governor Andy har gruppen träffats en gång i veckan för att lära sig göra beats och skriva egna låtar.

– Rapskolan har gett mig en större chans att få göra det jag tycker om och till hösten hoppas jag kunna lägga ut något eget på Spotify, säger Pablo med ögon som lyser av glädje.

För ungdomarna i rapskolan resulterade vårens arbete i en spelning under Västerås Cityfestival. Och det är lätt att se att arbetet har gett resultat när femtiotalet ungdomar lyfter sina mobiler och sjunger med i låtarna som är fyllda av framtidstro. Efter konserten kramar grabbarna, som har jobbat tillsammans, om varandra. Även en liten tjej springer fram och får den största kramen man kan tänka sig. Sofia heter hon och är lillasyster till Pablo.

BÄCKBY MÖTER MÅNGA
Pablo, liksom många av de andra som har samlats här under kvällen, är inte bosatta på Bäckby. Men på olika sätt har de, likt magneter, dragits dit ändå. Elin Andersson, 13 år, sitter i ena hörnet av folkmyllret och berättar för förbipasserande om de projekt som hon har varit med i under sommaren. Elin bor på Viksäng men fick genom sin pappa höra talas om en fotokurs som skulle hållas på Bäckby under sommarlovet. Med fyra andra tjejer och den kursansvarige Felicia Margineanu har hon fått lära sig mer om fotografering, men också om hur kvinnor i samhället har det idag och om både unga och äldre kvinnor i politiken. Elin berättar entusiastiskt om de tavlor som hänger bredvid henne.

– Tillsammans valde vi ämnet ”Alla människors lika värde” och tog ett varsitt kort utifrån det. Vi är alla lika mycket värda vilken hudfärg eller kroppsform vi än har. Vidare berättar Elin att kursen, förutom mer kunskap kring fotografering, också har fått henne att öppna upp ögonen för samhället.

– Idag skulle jag stå på mig om folk sa något elakt till mig eller någon annan. Och jag är inte ensam i det jag går igenom. Det insåg jag när vi pratade tillsammans i gruppen.

FÖRDOMSFULLA BÄCKBY
I både rapskolan och fotokursen har Here 4U och dess utsträckta arm Connexion West haft en fot. Lisa Lassbo och Sofie Hedberg jobbar i dessa stadsdelsbetonade organisationer vars främsta syfte är att bygga relationer på Bäckby. Båda betonar att det finns ett engagemang och en samarbetsvilja för att göra Bäckby till en bättre stadsdel. Samtidigt som de poängterar att Bäckby inte är så illa som media och andra proklamerar.
– Det är fint på Bäckby och många av de som bor där trivs.

Detta intygar även Elin Andersson.
– Folk tror en viss sak om Bäckby. Att det händer mycket dåligt där. Men Bäckby är en fin plats och det har aldrig hänt något när jag har varit där.

Lisa och Sofie anser att det går att bryta barriärer genom att prata och att den fördomsfullhet som finns gentemot Bäckby går att brygga över om människor kommer dit och med egna ögon ser hur det är där. Därför skapar de tillsammans med andra organisationer och föreningar flertalet event året om för att visa den positiva anda som finns på Bäckby.

FRAMTIDENS BÄCKBY
Och för de som passerar Sigmatorget under Kulturnatten är det svårt att inte dras med i den glädjefyllda atmosfär som omhuldar eventet. Och även framtida planer för Bäckby ser ljusa ut. Maria Lindelöf, från Mimer, berättar med pondus om de fastighetsägare som har gått ihop för att jobba med ett Bäckby för sammanhållning, trygghet och sysselsättning. Detta samarbete har, i sin tur, lett till organisationen Kollage. Genom att ha samma riktning för Bäckby jobbar Kollage målinriktat för att skapa en plats där alla, inte bara bäckbybor, kan mötas oavsett kön, kultur, utbildning och hudfärg. Ett Bäckby för alla.

AMBASSADÖRER FÖR BÄCKBY
Även de ambassadörer som jobbar för Bäckby är ett led i att stärka bilden av ett Bäckby som inte är som andra tror. Maria Aminson är en av dessa ambassadörer. Hon säger själv att hon är mamma till Bäckby. Hon flyttade dit redan 1982 och är ofta med och nattvandrar i området. Hon menar att ungdomar som står och pratar i en grupp inte behöver betyda att de langar hasch. Och det är ungdomarna som ligger Maria närmast hjärtat och i år var hon nominerad som en av Västerås vardagshjältar.
– Jag gör allt jag kan för Bäckby, säger hon med ett stort leende på läpparna.

TILLSAMMANS FÖR BÄCKBY
Under kvällen framträder också Marionetterna. Och i skydd under ett stort tält står två stora hjärtan uppställda draperade med färgglada teckningar som flertalet barn under Bäckby torgfest har skapat på ämnet Mitt Bäckby. I en rymlig glasmonter, som är uppställd längs ena sidan, huserar gamingorganisationen NorthSpawn, vars syfte är att skapa en mötesplats där människor kan träffas och spela tillsammans. Och här är också kärnan i det arbete som hela Bäckby nu jobbar för. Att det är viktigt att göra saker tillsammans. För ensam är inte stark. Utan det är tillsammans vi kan bryta ner de fördomsfulla murar som har byggts kring det område som så många inom det, och även utanför det, älskar. Så tillsammans bygger vi nu ett Bäckby som hela staden, nej låt oss säga hela landet, pratar om med glädje.

Text och bild: Therese Linder

PS! Under kvällen fick besökarna svara på frågor om hur de upplever Bäckby idag. Vi behöver dina svar också. Klicka på länken – det tar mindre än en minut att svara på!

SVARA PÅ FRÅGORNA HÄR