Under en av sommarens varmaste veckor samlades fem unga Västeråstjejer för att lära sig mer om fotografering. Platsen – Connexion west på Bäckby. Syftet – att stärka känslan både för bilden och för sig själv.

–  Jag har tyckt om att fota och behöver också stärka mitt självförtroende lite efter vad som har hänt i skolan. Så jag ville testa och tänkte att jag kan väl lära mig lite nya saker om foto. Och det gjorde jag ju.

Så säger Molly Weiring, 13 år, en av fem kursdeltagare. Hon berättar om nätmobbning, om elaka meddelanden på Snapchat och ett självförtroende som har sviktat. Hon berättar också om att hon är med i Here4U på sin skola och vill hjälpa andra i samma situation. Hon hörde talas om kursen där man fick lära sig både mer om att fotografera, men också mer om självförtroende och medvetenhet om sociala medier.

– Jag vill stärka och hjälpa folk i skolan, så jag tänkte att jag kan lära mig nya saker om självförtroende också, säger Molly Weiring.

 

Normkritik och psykisk ohälsa

Lisa Lassbo jobbar på Connexion West och är en av initiativtagarna till kursen. Hon berättar att de såg ett behov av att lära unga människor mer om normkritik på sociala medier.

– Dels för att den psykiska ohälsan ökar i samhället, i synnerhet bland unga flickor och kvinnor. Därför tycker vi att det är viktigt att ha riktade, förebyggande åtgärder. Sociala medier är en så stor del av ungas liv i dag. Forskning visar att bildflödet påverkar hur vi ser på oss själva och hur vi ser på omvärlden, säger Lisa Lassbo.

Hon berättar att det laddas upp 63 miljoner bilder på Instagram varje dag. Därför är det viktigt att väcka medvetenhet om att allt det man ser där, alla ideal och stereotypa normer, inte är sanna.

– Och att man stärker sig själv i att man ska våga vara sig själv oavsett hur normerna ser ut. Normkritiken är viktig. Vi vill också skapa en mötesplats och möjlighet för unga tjejer och killar att prata om de här sakerna.

Kvinnors rättigheter och möjligheter

Elin Andersson och Chloe Reid gick också fotokursen. De delar åsikten om att det var en bra upplevelse.

– Det var kul, jag fick lära mig nya sätt att fota. Till exempel olika perspektiv och olika fotostilar. Hur man ska hålla för att få en bra bild, säger Chloe Reid.

– Jag ville gå kursen för att lära mig att fota bättre. Jag har alltid haft det i bakhuvudet att jag tycker om att fota, men inte riktigt tänkt på det, säger Elin Andersson.

Elin berättar att de fick lära sig mer om politik, om kvinnors rättigheter och möjligheter. Och hur orättvist det kan vara på sociala medier, där tjejer lätt kan bli dömda eller uthängda. De fick höra om ett exempel på hur en känd kille kunde lägga upp en bild på en halvnaken tjej på sitt Instagram. Bilden fick ligga kvar. Men när deras kvinnliga kursledare la upp en Instagrambild på Internationella kvinnodagen, med ett känt konstverk med naket motiv, så togs den bort.

– Man blev upprörd, det var orättvist, säger Elin Andersson.

Hon tycker att fotokursen var både rolig och lärorik.

– Jag har blivit självsäkrare efter den här kursen. Jag har haft väldigt mycket självkritik mot mig själv. Nu har jag inte det lika mycket. Nu tror jag att jag kan stå på mig lite mer, säger Elin Andersson.

Lisa Lassbo säger att det väcktes många intressanta diskussioner. Trots ett lågt deltagarantal, bara fem tjejer, så tycker hon att det var en viktig vecka.

– Dels rent fototekniskt. Men också på ett personligt plan, att man vågade öppna upp sig och prata om hur man har mått själv, hur man mådde förut och hur man mår nu. Det kanske man inte gör hemma, i skolan. Så att skapa ett tryggt rum för att prata om sådana saker är viktigt.