Även denna sommar erbjuder Connexion west sommaraktiviteter på Bäckby. Kostnadsfria aktiviteter med sport, skapande och lek för alla barn mellan 6 – 15 år.

Bakom Bäckbykyrkan vid konstgräsplanen står ett litet skyddande tält denna soliga sommardag. Nyss var det fullt med barn här, men fritidsgården har också någon aktivitet idag så många valde att vara med på den. Men det finns fortfarande en hel del barn på plats. En grupp grabbar som spelar fotboll, lättsamt och lekfullt, en del utan skor. Några tjejer bara sitter och hänger med ledarna och några gör pärlarmband i tältets skugga. Allting är kostnadsfritt och här kan barnen även göra racket- och bollsporter, köra radiostyrda bilar, jonglera eller sitta och måla.

– Tanken är att barnen lätt ska komma hit utan föranmälan och själv välja vad som passar dom att göra, säger Sofie Hedberg, som är samordnare på Connexion west. I snitt besöker 20 – 30 barn oss varje dag och vissa dagar anordnar vi något extra, som till exempel nu på fredag ställer vi upp grillar och anordnar en grillfest. När Sverige spelade mot Schweiz i VM fixade vi en projektor, det blev uppskattat.

Sofie Hedberg pärlar med systrarna Madelene och My

Förutom denna sommaraktivitet så erbjuds läxhjälp, även hela sommaren, varje tisdag kl 14.30-16.30 och språkcafé varje torsdag kl 18 – 20, men cafét är stängt under veckorna 29 – 31. Dessa aktiviteter fortsätter sedan under hösten varje vecka.

Ahmed, Shereen och Mohamed jobbar som here 4U-ledare under sommaraktiviteterna.

– Jag är en väldigt social person, det här jobbet passar mig perfekt, säger Mohammed. Det är roligt att prata och skoja med barnen.

Shereen känner att hon gör stor nytta för barnen, många här har inte så mycket annat att göra under sommarlovet så detta är väldigt uppskattat.

– Jag tycker det här är en bra sysselsättning för barnen på Bäckby, det känns roligt att finnas här för dom, bygga en relation och vara en bra förebild, säger Ahmed.

f.v. Ahmed Abdullahi, Shereen Salim Selewa,
Mohamed Abukar

Fotboll och pyssel mest populärt

Under tältet sitter systrarna Madelene och My och målar på varsin teckning, deras mamma Anna har följt med hit.

– Vi stod på backen där borta och såg tältet och gick hit, säger My. Jag målar en regnbåge och Polly från Dolly Style, hon har lila hår, henne gillar jag.

Storasyster Madelene tröttnar snabbare på att måla och hittar ett hopprep som hon provar.

Ali Hussein är 13 år och är här nästan varje dag för att spela fotboll. Grabbarna har just avslutat en liten ”match” utan resultat och vilar upp sig i gräset.

– När det är dåligt väder är jag hemma och spelar TV-spel för då är ingen ute. Jag spelar fotboll i IK Franke och tränar på Råby IP, men hit är det nära och här finns det alltid kompisar att spela med, säger Ali.

FAKTA

Connexion west drivs av föreningen here4U, som är en organisation och förening som arbetar för ökad trygghet i skolan och i samhället i stort. Here4you vill tillsammans med ungdomarna göra Västerås till en stad där respekt och hänsyn är självklara inslag i vardagen.

Connexion west syftar till ett arbete för social hållbarhet för alla boende och besökande på Bäckby. Verksamheten består av en samordnare, en projektmedarbetare och unga vuxna here 4U-ledare. Utöver aktiviteterna besöker here 4U-ledarna två skolor två gånger i veckan med uppgift att arbeta uppsökande och relationsskapande.