I flera år har vi haft Summer Jam fotbollsturnering på Bäckby Torg, men i år var vi tvungna att flytta in i sporthallen då det regnade alldeles för mycket. Turneringen spelas vanligtvis i bur, precis som Fifa Street, men när det regnar blir asfalten hal och farlig att spela på, säger Annika Persson, avdelningschef för Fritidsgården och Mötesplats för äldre.
– Summer Jam skapar möten i alla åldrar och är bra för gemenskapen på Bäckby, och ungdomarna på gården ser fram emot det varje år.

Idén till Summer Jam kläcktes av fritidsgårdens egna ungdomar och har blivit ett årligt arrangemang i Bäckby centrum.
– Aktivitetsplanen är samma för varje år och fungerar bra, det finns fyra olika arbetsgrupper som ungdomarna på gården kan anmäla sig till. Många vill hjälpa till och vara med i gemenskapen ideellt, man känner sig stolt över att få bära Bäckby-tröjan, säger Julia och Melissa, som inte är fotbollstjejer men jobbar som ”ung-ledare” och ska vara förebilder för dom yngre på gården.

Då ingår det att man hjälper till när något anordnas. Under Summer Jam jobbar Julia och Melissa med att servera i caféet och sälja hamburgare.
– Vi gillar att vara med vänner och här på gården träffar vi många.  Vi ingår också i en tjejgrupp och förra helgen var vi till Göteborg. Där hann vi med både Liseberg och shopping, berättar Julia.

Stämningen på topp
Åtta förväntansfulla lag tog plats i sporthallen och dess läktare istället för på torget. När spelet drar igång spelar man med fyra utespelare i varje lag och en målvakt, stämningen och förväntningarna är på topp.
– Många lag har anmält sig i förväg och hade vi spelat ute på torget hade vi säkert fått några spontan-lag också, säger Amir Lampsy, fritidsledare från Önsta fritidsgård. Flera spelare har varit med i många år och ser fram emot att få komma in i buren och spela boll, synd att vi var tvungna vara inomhus i år.

Amir är uppväxt på Bäckby, och trivs bra här. Han var med som sommarjobbare första året det anordnades Summer Jam och fick vara med i en arbetsgrupp. Sedan dess har han varit på plats varje år och i år kommer Amir hit med ungdomarna från Önsta som han jobbar med.
– Spelarna i laget är inte lika besvikna som jag på att vi måste spela inne, jag tycker det är både tufft och roligt att spela Fifa Street, hoppas vi får till det utomhus nästa år, säger Amir.

Aram Azizi tillhör Bäckby fritidsgård, han har under året varit ansvarig för en killgrupp som gjort flera roliga saker ihop.
– Idag är det flera som hjälper till med att vara domare och att jobba i sekretariatet. Ett lag från gården är också med i turneringen och hoppas få gå hela vägen till slutspel, då brukar det ”tuffa till” sig lite, men det reder vi domare ut, säger Aram.

Vi är jätteladdade
På läktaren hittar vi enda anmälda tjejlaget, det är fem tjejer från Pettersberg som uppspelta berättar att dom vann första matchen då ett lag från Skiljebo inte dök upp.
– Nu hoppas vi snart få komma in och spela en riktig match, vi är jätteladdade. Ingen av oss spelar fotboll i något lag, jag vill börja i fotboll, synd bara att inte Syrianska har något tjejlag, säger Shaveen.