Maria är Bäckbyambassadör och en av de nominerade till årets vardagshjälte i VLTs utlysning. Och det är inte svårt att förstå varför. Säg det som Maria inte har hunnit med som frivillig eller volontär. Men det som ligger extra hett om hjärtat är hennes älskade Bäckby.

Maria flyttade från kriget mellan Iran och Irak och 1982 kom hon till Sverige, Ramnäs och sedan Hallstahammar med två av sina barn. Vägen hit var traumatisk och hon fick gå igenom både sorg och glädje.

– Det kostade livet och pengar att komma hit, säger Maria.

Redan på flyktingförläggningen i Hallstahammar och Surahammar började Marias frivilliga arbete. Hon tolkade fast hon egentligen inte var någon tolk men hon kunde olika språk och lite engelska, hon hjälpte familjer på förskolan och ordnade picknickar och fika vid vattnet.

– Jag var flykting och jag hjälpte flyktingar. Jag ville hjälpa människor för jag trivdes med människor, säger Maria.

Något som Maria är väldigt stolt över är Kurdiska föreningen. Där har de bland annat haft språkcafè och cafè för kvinnor och män, studiecirklar, fester och alldeles nyligen ordnades en tillställning för studenter där ungdomarna fick blommor och presentkort som överraskning.

Tre sätt om du vill rösta på Maria:
• Ring 021-19 90 10, tryck 3 (med knapptelefon) och följ instruktionerna i telefonen.
• Skicka ett vykort eller brev med MARIA till VLT ”Vardagshjälte”, Box 3, 721 03 Västerås.
• Mejla MARIA till hjalte@vlt.se

VLT behöver din röst senast måndag 25/6.
Priset delas ut på Cityfestivalens Stora scen fredagen den 29 juni kl. 19.15 .

Motivering till nomineringen:
Maria Aminson är en person som är med där det händer, en person som är med i sammanhang där det kan skapas bättre förutsättningar för medmänniskorna. Inte minst för människorna som bor i Bäckby har hon gjort betydande insatser. Hon har bland annat jobbat på studieförbund och är med i många verksamheter för ungdomar och kvinnor. Hon har ett engagemang som sträcker sig utöver det vanliga. Genom det engagemanget blir hon en brygga för människor. Genom det engagemanget gör hon Bäckby och Västerås till en bättre plats.

Mer om Maria Aminsson
Ålder:
Femtio plus
Bor: Bäckby
Familj: Tre barn och fyra barnbarn
Bakgrund: Kommer från Kurdistan. Pratar kurdiska som modersmål. Flydde från kriget mellan Iran och Irak.
Intressen: Framförallt människor men ett annat stort intresse för Maria är de vackra klänningar som hon själv syr, skor och smycken.
Sysselsättning: Har jobbat inom handel. Bland annat på Hennes och Mauritz, Ica. Arosdöttrarna, ABF, som barnskötare och mycket mycket mer.

LÄS MER OM TÄVLINGEN PÅ VLT.SE