Torsdag den 24 maj hölls den årliga torgfesten på Bäckby. Soligt och varmt väder bidrog till att det blev en välbesökt fest. Besökarna kunde botanisera bland olika marknadsstånd, fika, äta våfflor, få ansiktsmålning och lyssna på olika sånguppträdanden.

En av besökarna som inte kom från Bäckby men som lockats dit av sina barn var Ahmed. Hans barn fick måla varsin tavla av Bäckby.
– Mina barn ville komma hit efter förskolan, så vi gick hit från Pettersberg. De ville leka, sa att det fanns mycket att göra här. Nu målar de tavlor.

Även Freja, 10 år, stod och målade en tavla under en paus från sånguppträdandet.
   – Jag är här och sjunger med min klass. Vi sjunger ”Bäckby i mitt hjärta”. Egentligen heter det Stockholm i mitt hjärta men vi har ändrat den så vi sjunger om Bäckby i stället.
Varför är Bäckby i ditt hjärta?
   – För att jag bor här, det är kul här, det finns mycket att göra. Och jag trivs.

Detaljplanen visades upp

En annan attraktion på torgfesten blev den utställningsbox som visar upp granskningsversionen av det detaljplanförslag som tagits fram för Bäckby. På plats i boxen för att svara på frågor fanns Selma Gudmundson Nylander från Stadsbyggnadsförvaltningen i Västerås stad.

– Vi visar upp granskningsversionen av detaljplanförslaget. Det har varit en hel del och tittat på det. Vi var här i januari också när det var samråd, men nu är det granskningsversionen, så det är sista gången man får se det innan det antas av politikerna.

Vad säger folk om förslaget?
   – De är generellt positiva, de tycker att det är roligt att det händer något på Bäckby och att det äntligen är Bäckbys tur. Att det har pratats om det här länge men att det nu äntligen händer någonting.

Vad ser de mest fram emot?
Det är många frågar om de nya bostäderna och frågar var de kan skriva upp sig i kö, hur stora de blir, om deras köpoäng räcker till. Och då får jag hänvisa dem vidare till byggaktörerna. Sen önskar många också en generell upprustning av hela miljön på Bäckby

Har det funnits någon kritik mot förslaget?
Nej, inte mot förslaget. Det finns alltid synpunkter på hur staden sköts och det är inte alltid så lätt att se skillnader på det här detaljplanskedet och vad som rör saker i övrigt i staden, som kollektivtrafik, trasiga vägar och buskar som inte klipps.

Vad är nästa steg nu?
Det är att den här planen ska antas av kommunfullmäktige den 6 september. Efter det hoppas vi att den vinner laga kraft och att det börjar byggas. Men det är ganska många steg innan man kan börja flytta in. Vägen ska färdigställas först och sen är det infrastruktur som ska på plats men 2021 är det sagt att det ska vara klart, om förslaget antas och allt går som vi hoppats.

”Jag trivs jättebra”

Kent Thoresen var på plats på torgfesten med hunden Zindra och sambon Kerstin Karlsson. Han är Bäckbybo sen 2007 och tycker mycket om sin stadsdel.

– Jag trivs jättebra, tjejen kommer ju härifrån, själv är jag från Skövde.

Vad tänker du om den nya utvecklingen på Bäckby?
Ja det blir nog bra, men det är synd att de ska förstöra centrum bara, de bygger om för mycket. Det är synd. Men det kanske blir bra i slutänden ändå.

Daniel Karlsson var på torgfesten med sin familj. Han har bott på Bäckby sen 12 år och trivs bra.

– Vi är här och kollar om det finns något roligt att köpa, eller intressant att kolla på. Vi har nyss kommit hit, så vi har hoppat studsmatta och sen ska vi gå och åka tåget. Det är kul att det händer lite saker, att folk samlas, träffas och umgås.

Han är positiv till den planerade upprustningen av centrala Bäckby.
– Jag är inte så insatt i det men det är ju alltid bra att det händer nya saker. Men det är bra som det är nu också. Jag trivs jättebra här, nu har jag vant mig. Jag är ju från andra sidan från början, från Bjurhovda, säger han och skrattar.

Tolerans och gemenskap i fokus

Lisa Lassbo och Sofie Hedberg från organisationen Here4U fanns också på plats på torgfesten.

– Vi jobbar här på Bäckby med Here4you, en verksamhet som jobbar för social hållbarhet. Så i dag är vi här och jobbar för trygghet och vi jobbar mycket med relationsskapande, för gemenskap mellan boende och besökare här, säger Lisa Lassbo.

Förhoppningen är att arbetet ska leda till att toleransen ökar mellan invånarna, och mellan olika generationer.
Det finns mycket förutfattade meningar, man drar många människor över en kam, har vissa föreställningar om hur vissa kan bete sig. Jag tror att man måste skapa mer tillit till varandra, och också till olika myndigheter som vi möter i vårt arbete, säger Lisa Lassbo.

Vad möter ni för respons här i dag?
   – Det är kul att vara här och träffa alla, det är många som är här i dag som kommer på våra andra aktiviteter också så det är kul att träffa dem. Det är ett jättebra tillfälle för alla att komma ut och göra något tillsammans, träffas och känna gemenskap, säger Sofie Hedberg.

De tror också att den planerade ombyggnationen på Bäckby centrum kommer att göra gott.
– Jag tror att det är en förutsättning till att det blir tryggare och mer attraktivt på området, säger Sofie Hedberg.
– Och folk vill ju bo här, det visar ju sig. Det är långa köer på vissa lägenheter man vill bo i. Och ju mer människor det är här, desto tryggare blir det och det är kul. Bäckby är ett bra område, säger Lisa Lassbo.