Den här veckan började Västerås stad att bygga en tillfällig gata mellan parkeringen vid Bäckby centrum, snett över fotbollsplanen och bort till Välljärnsgatan. Att Västerås stad bygger tillfälliga vägar är ovanligt. Att det görs den här gången beror på att det inte finns möjlighet att leda om trafiken.

Den tillfälliga gatan är en tidig del av hela projektet för att modernisera och uppgradera Bäckby. Bland annat ska Välljärnsgatan rätas ut för att bussresandet ska bli mer komfortabelt. Västerås stad bygger ny infrastruktur, ny belysning, trevliga nya mötesplatser och platser för aktivitet och rekreation. Dessutom kommer det att byggas både bostadsrätter och hyresrätter i området. Bygget av 160 hyreslägenheter har redan börjat.

Verksamheten vid vårdcentralen kommer inte att påverkas. Det ska gå att lämna och hämta precis som idag. För att stöka så lite som möjligt görs vissa moment utanför ordinarie arbetstid. Det gäller bland annat anslutningen till gatan till Fridhemskolan som görs kvällstid för att den ordinarie verksamheten och trafiken ska påverkas så lite som möjligt

Jazmin Pettersson, ordförande i tekniska nämnden, var med vid byggstarten av den tillfälliga gatan. Gatan är främst avsedd för bussar men är öppen för all trafik. Eftersom det kommer att bli trångt vid byggarbetsplatsen uppmuntras övriga trafikanter att köra  andra vägar.