Ett centrum i omvandling

En ovanligt varm novemberfredag åker jag till Bäckby centrum för att träffa några av dem privata butiksägarna som finns i centrumhusen. Den vanliga parkeringen är avstängd så jag får åka runt och bakom husen för att parkera. Jag går mellan ICA och apoteket in till torget, solen börjar redan gå ner fast klockan bara är två på eftermiddagen och torget känns rätt ödsligt.

Men till ICA är det en jämn ström av folk som går in för att handla. Små grupper samlas på torget, kanske för att prata om vad som komma skall under helgen? Här hittar besökarna allt från kiosktjänster, skomakeri, salong, skönhetsklinik, bistro, apotek och ICA Supermarket samt brevlåda och bankomat.

Först går jag in till apoteket, där jag får prata med Selma Aksakal. Selma bor och har jobbat i Hallstahammar tills nu i mars då hon blev chef på Kronans apotek i Bäckby centrum.

Jag vet inte så mycket om hur centrum på Bäckby kommer att se ut då allt blir klart, men jag tycker det låter jättespännande, säger Selma. Det kommer att bli ännu finare, mina tre barn skulle trivas här på Bäckby. Jag upplever att alla hittar hit utan problem och vi har parkeringar precis bakom huset. Nära och bra för alla som kommer med bil. Jag tycker centrum fungerar som en sluten krets för våra kunder. Först går man till biblioteket, kanske till vårdcentralen, BVC eller tandläkaren, sedan till oss på apoteket och avslutar med att handla på ICA. Jag känner mig helt trygg och är jättenöjd med min nya arbetsplats. När det nu satsas på Bäckby kan det bara bli bättre, nya hus – nya möjligheter.

Inne på BD Bistro & Bar beställer jag en kebab med bröd och får prata med värdparet Demir och Emel. Dom har haft sin restaurang öppen på Bäckby i sju år. Restaurangen har en ganska stor serveringsyta och en novembereftermiddag är det lite snålt med folk. Några ”stammisar” sitter och dricker kaffe vid spelautomaterna. Demir bakar ut en pizza som beställts på telefon för avhämtning.

Visst har vi tappat en hel del kunder nu när det byggs om utanför och det kommer att bli ett problem för oss ett bra tag framöver, säger Demir. Fast det har blivit mycket lugnare på torget, framförallt uppskattar vi att grannsamverkan brukar vara här ofta, varje tisdag sitter dom på torget i flera timmar. Det uppskattar vi och många andra.

Det kommer att bli jättebra med bättre belysning runt torget, säger Emel. Många äldre känner sig otrygga då det blir mörkt och vågar sig inte hit. Vi brukar då säga att ni måste våga komma ut, det är ni äldre som byggt vårt samhälle och har rätt att känna er trygga. Alla vuxna måste ta sitt ansvar och inte dra sig undan.

Demir och Emel tycker att alla måste bidra med att lyfta Bäckby centrum, inte minst nu när allt känns lite rörigt.

Vi har bestämt att varje tisdag lunch mellan 11 och 14 bjuder vi in alla pensionärer till en rabatterad lunch. Vi har också planerat in en julfest tillsammans med ICA Supermarket och grannsamverkan den 6 december. Då ska vi ha en riktig tomte, spela julmusik i alla former och ha några lokala knallar och bra erbjudanden, berättar Demir.

När jag kommer ut från BD Bistro & Bar har det riktigt blivit mörkt, och jag håller med om att bra belysning skulle absolut vara bra för torget så här på hösten.

Nisa Nur Yuzen driver en skönhetsklinik, Nef Clinic, sedan snart ett år tillbaka här i centrum. Lokalerna är ljusa och fräscha, innanför anmälningsdisken finns flera behandlingsrum för olika ansikts- och kroppsbehandlingar. Här kan man få laserhårborttagning, pedikyr, manikyr, permanent makeup och fixa nya ögonfransar. Listan med behandlingar är lång.

Jag har många kunder som hört av sig och är jätteglada för att det nu finns en skönhetsklinik i Bäckby centrum, säger Nisa. Då slipper man ta sig till city för våra tjänster. Jag var lite osäker på om det var rätt satsat av mig med en klinik här, men nu känner jag mig jättenöjd efter nästan ett år i dessa lokaler. Jag bor själv på Bäckby och märker att det lugnat ner sig väldigt mycket runt torget, och ser fram emot att nya butiker öppnar då allt är klart om cirka två år.

I ICA Supermarkets entré strömmar det hela tiden folk in och ut. Butikschef Patrik Vatka håller med om att det blivit lugnare runt Bäckby torg.

Ju mer människor i rörelse runt torget desto mindre stök blir det, säger Patrik.

Vi vill försöka utveckla ett samarbete med grannsamverkan och oss företag som finns här i centrum. Först ska vi nu anordna julmarknad, men vi planerar för fler event framöver. Vi vill att fler rör sig på torget, och kommer ut även en sån här mörk novemberkväll.

Text och bild: Pia Norlander, Bildn

2018-11-22T15:35:31+01:00 Okategoriserade|